2024-ben a farsangi időszak január 6-tól február 14-ig tart.
No nem a Valentin nap miatt, hanem mert hagyományosan hamvazószerdával zárul az ünnepkör, ami mozgó ünnep: ez a nagyböjt kezdete.
A hagyományos böjti időszak a húsvét vasárnapját megelőző 40 napot jelenti.

A farsang a tél búcsúztatása és a tavasz várása is egyben.

Számos népszokás tartozik ide: a busójárás, téltemetés, szalmabábu égetés mind a tél, mint gonosz elűzését jelképezik.

busójárás

Régen a legtöbb lakodalom is erre az időszakra esett, hiszen az ébredő természet és az ifjú pár között különös kapcsolatot láthattak, ráadásul a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani.
A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjára tűzte. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

A párválasztás mellett a farsang a szokások felrúgásáról is szólt. Az álarcok, maszkok viselése is talán ide vezethető vissza, de ilyenkor tartották például az asszonyfarsangot is, ami az asszonyok számára az év egyetlen alkalmát jelentette, amikor férfiak jelenléte nélkül mulatozással, tánccal, vigalommal tölthették el az időt.

Manapság a farsang ünnepe is átalakult, jó lehetőséget adva a bulizásra, összejövetelre a barátokkal, és természetesen a gyerekek is nagyon készülnek, ha az óvodában, iskolában jelmezbe bújhatnak.

A beöltözés fejlesztő hatással van a gyermekek képzeletére, kommunikációs készségeikre és társas kapcsolataik fejlődésére is.

Nem szükséges a tökéletességre törekedni, már egy-egy – a gyermek szemében fontos – kiegészítő is elegendő ahhoz, hogy azonosuljanak egy karakterrel.
A család számára is remek közös program az ötletelés, ráadásul ha még saját készítésű is a jelmez, pozitív élmény lesz mindenki számára.

Érdemes ügyelni a készítés során arra is, hogy a jelmez kényelmes legyen, tudjon benne a gyermek játszani, leülni, enni. Az is fontos szempont lehet, hogy hagyjuk őt eldönteni, mi szeretne lenni, hiszen a választása jelképezhet, kifejezhet akár vágyat, akár félelmet, amit az adott szerepbe bújva tud legyőzni.

Ezekben a hetekben elővehetjük a régi fényképeket is, megmutatva, mi szülők milyen jelmezekbe bújtunk annak idején, mesélhetünk a régebbi időkről is nekik.

Otthon is játszhatunk szerepjátékokat, megengedve a gyerkőcnek, hogy más bőrébe bújva kipróbálja magát egy-egy szerepben. Ehhez készíthetünk egy jelmezes ládát kellékekkel, ami megmenthet egy-egy unalmasabb napot is.

Képek: pexels.com, unsplash.com

Értesülj híreinkről, eseményeinkről!

Kérd programajánlónkat, hogy elsőként értesülhess aktivitásainkról, játékainkról, eseményeinkről!