Időnként minden szülő megtapasztalja, milyen nehéz lekötni a kis örökmozgókat.

Csábító lehet elővenni az okostelefont, tabletet, ezeken elindítani meséket vagy játékokat, hogy egyszerűen megoldjuk a „problémát”. Fontos tudnunk, hogy pszichológusok véleménye szerint két éves korig egyáltalán nem szabadna digitális eszközt adni a picik kezébe, utána is csak fokozatosan, kontrollált keretek között, rövid időre.

 

Mit tehetünk akkor, ha már nagyon unja magát a gyerkőc?

A jó hír, hogy a kezünk és a hangunk mindig nálunk vannak! A kedvenc mese felolvasása újra meg újra megnyugtatólag hat, egy papír és ceruza kis helyen elfér.
Ha pedig ismerünk néhány egyszerű kis ölbeli játékot vagy fantáziát megmozgató kis dalocskát, egészen hosszú ideig elvarázsolhatjuk gyermekünket, miközben mindkét fél megéli az intimitást, az egymásra figyelést, a kötődést.

A zene, ének ráadásul

  • fejleszti a kognitív képességeket: az első három életévben kiemelten segíti a nyelvi fejlődést, kisiskolás korban pedig igazolódott a zenetanulás és olvasás közti pozitív kapcsolat.
  • segíti az érzelmi fejlődést: kreatív lehetőséget jelent az önkifejezésre, már a kisbabák is önkéntelenül mozogni kezdenek zenét hallva
  • enyhíti a stresszt és a szorongást: a közös éneklés oxitocint szabadít fel és az összetartozás érzését erősíti

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon.” – Kodály Zoltán

„De én nem tudok énekelni!”

Sokan érzik kellemetlennek, ha dalra kell fakadniuk, főleg, ha negatív élmény társult hozzá korábban.
Kisgyermekünknek viszont nem az számít, mennyire tisztán éneklünk, sokkal fontosabb a közös tevékenység öröme, illetve a megismert kis dalok, játékok ismétlődése adta biztonságérzet.

Ha végképp nem szeretnél énekelni, főleg nem mások előtt, a mondókák is remek szórakozást nyújtanak, érdemes néhányat elsajátítani.

Honnan lehet ilyen dalokat, játékokat, mondókákat tanulni?

Remek lehetőséget tudunk most ajánlani:

A Ficsak Józsefváros Alapítvány szeretettel várja 2024. február 24-én, szombaton 10 órától a kisgyermekes családokat Szökőnapi télbúcsúztató Ringatóra!
Lesz közös éneklés és játék Ujvári Klári Ringató foglalkozásvezetővel és színvonalas kísérőprogramokban is részetek lesz.
Jöhetnek apukák, nagyszülők és nagyobb testvérek is!

Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött: >> REGISZTRÁLOK <<

Szökőnapi télbúcsúztató Ringató

Értesülj híreinkről, eseményeinkről!

Kérd programajánlónkat, hogy elsőként értesülhess aktivitásainkról, játékainkról, eseményeinkről!