Húsvét mindenki számára egy meghatározó ünnep. A keresztények Jézus halálát és feltámadását ünneplik elsősorban, ugyanakkor számos hagyomány és népszokás kapcsolódik hozzá, melyek meghatározzák identitásunkat, részei akár gyermekkori emlékeinknek is. Érdemes hát megőrizni, lehetőségeinkhez mérten továbbadni ezeket a családban.

A húsvét szó a nagyböjt végére utal, amikor véget ér a 40 napos böjti időszak és újra lehet húst fogyasztani. 2024-ben Nagypéntek március 29-én lesz, ami 2017. óta munkaszüneti nap. Ez a nap Jézus megfeszítésének emléknapja. Húsvét vasárnap március 31-ére, húsvét hétfő pedig április 1-re esik.

Bár a népszokások nagy része még a falusi életben volt megszokott, azért városi környezetben is megtarthatóak, a gyerekek nagy örömére.

Tojásfestés

A tojás az újjászületés és termékenység szimbóluma, mai napig szerves részét képezi az ünnepi előkészületeknek.

Magyarországon a tojásra rajzolt minták tradicionálisan leginkább geometrikusak. A tojást hosszanti vonalakkal két vagy négy mezőre osztják – ezt nevezzük rámázásnak. Az így kialakult mezőket díszítik, az így elkészült tojás pedig a hímes tojás.

Manapság kedvünkre festhetjük és díszíthetjük a kifújt vagy főtt tojásokat, csak arra ügyeljünk, hogy a festék miatt később már ne fogyasszuk el őket. Kivétel, ha természetes színezőt használunk: a vöröshagyma héjától narancsos-piros lesz, a kurkumától sárga, a cékla pirosas-lilás színt kölcsönöz, de kipróbálható a csalán, kávézacc, áfonya is. A színezőanyagokat a tojás főzővizébe tehetjük, egy kevés ecettel tartósabbá válik a szín.

Locsolkodás

Egy középkorból fennmaradt legenda szerint a szokás onnan ered, hogy Krisztus sírját felkereső asszonyokat a zsidók vízzel öntözték le, hogy szégyenkezésükben el ne mondhassák senkinek, hogy Krisztus feltámadt.

A falukban régebben ezen a napon a kútról hozott friss vízzel öntözték lányokat és asszonyokat. A városban ez a hagyomány is átalakult kissé, illatos kölnivel vagy a bátrabbak szódásszifonnal járják a lányos házakat, versmondásért és locsolásért cserébe festett vagy csokoládétojást, ételt-italt kapnak.

Húsvéti tojáskeresés

A húsvéti tojásvadászat szokása Németországból származik és a húsvéti nyúlhoz kapcsolódik. A szokás szerint a nyúl egy kosár fényesre festett tojást hozott minden jó gyereknek, és ezeket elrejtették a ház és a kert körül, hogy a gyerekek megtalálják.

Mit tegyünk, ha nincs kertünk a városban? Szerencsére a csokitojások vagy apró ajándékok a lakáson belül is elrejthetőek, a gyerekeknek a keresgélés és a megtalálás öröme a fontos!

Kívánunk minden Józsefvárosi családnak örömteli, élményekben gazdag húsvéti ünnepet!

 

Képek: unsplash.com, pexels.com

Értesülj híreinkről, eseményeinkről!

Kérd programajánlónkat, hogy elsőként értesülhess aktivitásainkról, játékainkról, eseményeinkről!