Idén advent első vasárnapja december 3-ára esik, ami azt is jelenti, hogy maga az advent csupán 3 hétig tart majd.

  A boltok már roskadoznak a karácsonyi dekorációktól, díszektől, az internet is tele van tervezőkkel, tippekkel, ajándékötletekkel, szinte úgy érezni, csupa elvárássá alakult az advent és a karácsony maga.

  Cikkünkben szeretnénk segítséget nyújtani abban, hogy mielőtt belevetjük magunkat a forgatagba, gondoljuk át, számunkra, a családunk számára mi is az igazán fontos ebben az ünnepben?

  Hagyományok, szokások

  A legtöbb családnak vannak hagyományai, az ünnepek különösen is gazdagok ezekben: milyen étel kerül az asztalra, mikor díszítjük fel a fát, hogyan zajlik az ajándékozás, de még az is ide tartozik, kikkel ünneplünk együtt, vagy épp mennyire öltözünk ki.

  Hagyományaink egy részét még otthonról hozzuk, a gyerekkorban megszokott mintákat követjük – azonban amikor új család jön létre, lehetőségünk van rá, hogy saját szokásokat alakítsunk ki. Mennyire tudatos ez a folyamat?

  Eszembe jut egy kis történet arról, hogy a fiatal feleség a sonkát úgy főzi meg, hogy levágja a két végét. Az újdonsült férj nem érti ezt, ám mikor megkérdezi, miért vágja le, kedvese nem tud rá mást felelni, mint ezt: „Anyám is mindig levágta.” Nos, nincs mit tenni, legközelebb megkérdezik a lány anyukáját a dologról. Kiderül, hogy ő is így tanulta az édesanyjától, de hogy miért, azt ő sem tudja. Felkeresik hát a nagymamát, aki elmeséli, hogy annak idején nem volt túl sok edényük, a sonka nem fért bele a lábosba, le kellett hát vágni a két végét, hogy meg tudják főzni…

  Érdemes hát a megszokott dolgokat néha újragondolni, vajon aktuális-e még? Hordoz-e olyan pozitív tartalmat, ami miatt érdemes vinni magunkkal és átadni a következő generációnak?

  Egy kis családi játék lehet akár, ha mindenki ír 10 dolgot, ami nélkül nem karácsony a karácsony, majd összehasonlítjuk. Lehet hogy kiderül, egészen más a fontos, mint amihez eddig ragaszkodtunk?

  Elvárások

  A kereskedők, gyártók ilyenkor rengeteg vágyat ültetnek el bennünk, mi mindent kell megvásárolni ahhoz, hogy boldogok, elégedettek lehessünk.
  Ehhez jön a nagytakarítás igénye, hozzá a számtalan extra rendezvény, program, iskolai-óvodai vagy egyéb ünnepségek, a „kötelező” vendégeskedések és még sorolhatnánk. Nem csoda, ha ez a 3-4 hét egy hajszává alakul, miközben a ráhangolódásról is szólhatna.

  De kinek mi kell ahhoz, hogy lélekben is megérkezzen majd az ünnepre, vagy mi lesz az, amire utólag azt mondja, ez csodálatos volt?

  Nem könnyű feladat elválasztani a valódi belső igényt a vélt vagy valós, kívülről vagy belülről érkező elvárásoktól, főleg, ha az egyik családtag a pörgést kedveli, a másik pedig inkább visszahúzódna.

  Összességében az a fontos, hogy ne erőltessünk magunkra olyat, amit valójában nem szeretnénk – legyen bátorságunk változtatni vagy épp nemet mondani.

  Advent új hagyományokkal?

  Mi lenne, ha kipróbálnánk valami újat? A hagyományos, készen kapható adventi csokinaptár helyett tervezhetünk minden napra valami közös tevékenységet: séta, társasozás, sütisütés, forró kakaózás vagy épp egy párnacsata?

  Szép hagyomány lehet az is, ha másoknak okozunk örömet, akik szükséget szenvednek például.

  Hadd ajánljunk egy lehetőséget az adakozásra idén, a Családszervezetek VIII. Adventi Jótékonysági gyűjtése idén egy nagyon szerethető és fontos célt talált: a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítványt segítik. A támogatásukra szervezett gyűjtés teljes bevételét a bohócdoktorok 15 kórházban tartandó ünnepi vizitjeihez szükséges költségek fedezésére szánjuk.

  A FICSAK Józsefváros is aktív támogatója a kampánynak, részletek a gyűjtésről és csatlakozási lehetőség itt:
  https://adomany.pirosorr.hu/kampany/segits-a-karacsonykor-is-korhazban-fekvo-gyerekeknek/

  Értesülj híreinkről, eseményeinkről!

  Kérd programajánlónkat, hogy elsőként értesülhess aktivitásainkról, játékainkról, eseményeinkről!